Zestien gezellige jongens

Het zorgt voor nogal wat opschudding: de brief waarin 16 wetenschappers in de Wall Street Journal verkondigden dat het klimaat niet meer opwarmt en het ‘kleurloze, reukloze’ broeikasgas CO2 ten onrechte als boosdoener wordt afgeschilderd. De brief werd vertaald en afgedrukt in de Volkskrant. Samen met mijn collega Martijn van Calmthout heb ik daarop geantwoord – enfin. Maar een eye-opener was het toen ik in de aanloop naar dat antwoord eens opzocht wie die 16 geleerden eigenlijk waren. Ik had al vagelijk gehoord dat er maar vier ook echt hebben gepubliceerd over klimaatonderzoek, en van een paar wist ik al dat ze banden hadden met de fossiele industrie. Laat me ze even aan u voorstellen, de zestien ‘klimaatsceptici’. Hun gemiddelde leeftijd is 72 jaar. Zes hebben duidelijke en directe banden met de olie-industrie. Tien komen uit een hoek die inhoudelijk niets met het klimaat te maken heeft (cardiologie, marketing, elektrotechniek). Drie van hen (Zichichi, Tennekes en Allegre) staan bekend als tamelijk excentriek. Zie Link.

Dit bericht is geplaatst in Divers, Duurzaamheid, Trends met de tags , , . Bookmark de permalink.